Zamknij
,
Osiem godzin dziennie dyżuru psychologa ma zapewnić Fundacja Itaka. Resort zdrowia zaznaczył, że będzie to psycholog doświadczony w pracy ze służbami mundurowymi, ratownikami medycznymi i z ich rodzinami.
,
Nadciśnienie diagnozowane jest, gdy wartości ciśnienia tętniczego przekraczają 140/90 mmHg w co najmniej dwóch niezależnych pomiarach.
,
Od 1990 roku liczba dorosłych z otyłością podwoiła się, a wśród dzieci i młodzieży wzrosła czterokrotnie. Jeśli obecne trendy się utrzymają, do 2035 roku ponad połowa światowej populacji może mieć nadwagę lub otyłość.
,
Z danych, które przytaczali specjaliści wynika, że w Polsce ponad 40 proc. osób ma objawową alergię. Najnowsza analiza z 2025 r., której wyniki prezentował prof. Krzysztof Kowal, kierownik Zakładu Alergologii i Immunologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, wskazuje, że na tle innych krajów europejskich - w Polsce mamy największy wzrost częstości występowania alergii w populacji dziecięcej.
,
Zdrowie, rodzinna atmosfera i dobra zabawa – wszystko w jednym miejscu!
,
Jej autorzy prześledzili 21 badań przeprowadzonych w 10 krajach, obejmujących łącznie blisko 15 tysięcy dzieci poniżej piątego roku życia. Jak pokazały uzyskane wyniki, im częściej rodzic sięga po telefon przy małym dziecku, tym większe ryzyko trudności rozwojowych u malucha: słabszy rozwój poznawczy, częstsze problemy emocjonalne i behawioralne, gorzej ukształtowane zachowania prospołeczne i słabsza więź z opiekunami. Co więcej, potomstwo takich rodziców samo także spędza więcej czasu przed ekranami.
,
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University (Australia), Queen’s University Belfast (Irlandia Północna) i Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wykazało, że żywność bogata we flawonoidy może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia kluczowych elementów niezdrowego starzenia się, w tym kruchości (frailty), upośledzenia funkcji fizycznych i pogorszenia zdrowia psychicznego.
,
W dobie powszechnego dostępu do informacji i mediów społecznościowych konsumenci coraz częściej deklarują świadome podejście do pielęgnacji skóry. Jednak – jak podkreślają eksperci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego – decyzje zakupowe wciąż w dużej mierze kształtowane są przez strategie marketingowe, które nie zawsze idą w parze z dermatologicznymi zaleceniami.
,
Portale Rynek Zdrowia i Wirtualna Polska poinformowały na początku kwietnia, że chorzy na raka trzustki, aby otrzymać nowoczesne leczenie w Państwowym Instytucie Medycznym MSWiA, musieli wpłacać po kilkadziesiąt tysięcy złotych w ramach darowizn na działającą przy szpitalu fundację. Pacjenci, którzy nie wpłacili darowizny, mieli być najczęściej operowani w klasyczny sposób, dający gorsze efekty terapii. Taka praktyka miała trwać od co najmniej 2022 r. do 2024 r.
,
Rządowe Centrum Legislacji (RCL) w ostatnich dniach opublikowało uwagi zgłoszone podczas uzgodnień i konsultacji publicznych do projektu rozporządzenia resortu zdrowia w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej, które wprowadza nowy bilans zdrowia.
,
Według specjalisty zmiany cywilizacyjno-społeczne powodują, że pojawiły się choroby alergiczne, które nie występowały u nas dwie dekady temu, a teraz są powszechne. "Mam na myśli rosnącą liczbę alergii pokarmowych, np. na orzeszki ziemne" - wskazał.
,
Fiński zespół, na łamach periodyku "Annals of Medicine" podał mocne argumenty za jak najszybszą rezygnacją z głównych szkodzących zdrowiu nawyków – palenia tytoniu, picia dużych ilości alkoholu i siedzącego trybu życia.
,
W tym roku w kwietniu pogoda dopisuje, a termometry w ciągu dnia wskazują nawet ponad 20 st. C. Dlatego ekspertka z Zakładu Fizyki Atmosfery Instytutu Geofizyki PAN przypomniała o wiosennych zagrożeniach związanych z opalaniem i wysokim indeksem UV.
,
Obwinionych jest w sumie około stu osób, które w czasie pandemii działały pod szyldem Polskiego Stowarzyszenia Niezależnych Lekarzy i Naukowców – poinformował PAP prezes Dolnośląskiej Izby Lekarskiej Paweł Wróblewski.
,
"Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach" – wyjaśniła Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. "Czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc., deserowa – od 50 do 70 proc., a mleczna – poniżej 50 proc." - dodała.

OSTATNIE KOMENTARZE