Poprosimy o gratulacje, gdyż chleb żytni na zakwasie z Gospodarstwa Rolnego Krystyny i Ryszarda Halabowskich z Jaroszowa uzyskał nagrodę „Perłę 2021” w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” podczas finału na targach Smaki Regionów w Poznaniu (03.10.) Chleb uznano za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Jest jednym z sześciu w województwie śląskim nagrodzonym w tegorocznej edycji i drugim w gminie Żarki, po chlebie tatarczuchu, posiadającym taki laur. Gratulujemy!
- Jesteśmy dumni, że nasz produkt został tak wysoko oceniony. Jest to piękna ocena naszej pracy od podstaw – mówią Krystyna Halabowska oraz Ryszard Halabowski - Nasz chleb żytni został nominowany do konkursu w Poznaniu podczas regionalnego Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie w sierpniu tego roku.
Statuetka „Perła” jest przyznawana za szczególne walory smakowe, za specyficzne i tradycyjne metody produkcji. Liczy się również zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie. Pomaga w zachowaniu specjałów i ma zachęcać m.in. rolników, czy właścicieli firm do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej. Organizatorem centralnym konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Zakup: Chleb żytni z Jaroszowa można kupić po wcześniejszym zamówieniu. Wypiekany jest w piątki. Wszelkie informacje pod numerami telefonów: 504 123 915, 518 367 68.
Agnieszka Kotwa dziękujemy za wsparcie!
Zdjęcie: Urząd Marszałkowski Województwa Sląskiego, Ryszard Halabowski
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz