Zamknij

GIS pilnie wycofuje cukier. Może zaszkodzić niektórym osobom

Źródło: GIS 16:00, 12.08.2025
Skomentuj Obraz Gabriela Sanda z Pixabay Obraz Gabriela Sanda z Pixabay

GIS ostrzega przed partią cukru kokosowego, w której stwierdzono obecność glutenu. Produkt został wprowadzony do sprzedaży w Polsce.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu glutenu w partii ekologicznego cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji. Zgłoszenie trafiło do Polski poprzez unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

Chodzi o produkt EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 g, numer partii LT251059, z datą minimalnej trwałości 10.10.2027 i kodem kreskowym 5903111231576.

Producentem jest Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek.

Możliwe reakcje alergiczne

Obecność glutenu w stężeniu powyżej 20 mg/kg sprawia, że spożycie tego cukru może być niebezpieczne dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę. U wrażliwych konsumentów może dojść do wystąpienia reakcji alergicznej.

Producent poinformował kontrahentów o problemie, a odbiorcy rozpoczęli procedurę wycofania towaru z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces na terenie kraju.

Ważna informacja dla konsumentów

Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę powinny unikać spożywania cukru z tej partii. Jeśli produkt został już zakupiony, najlepiej zwrócić go do miejsca zakupu lub zutylizować.

Źródło zdjęcia głównego: Obraz Gabriela Sanda z Pixabay

(Źródło: GIS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%