GIS ostrzega przed partią cukru kokosowego, w której stwierdzono obecność glutenu. Produkt został wprowadzony do sprzedaży w Polsce.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu glutenu w partii ekologicznego cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji. Zgłoszenie trafiło do Polski poprzez unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Chodzi o produkt EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 g, numer partii LT251059, z datą minimalnej trwałości 10.10.2027 i kodem kreskowym 5903111231576.
Producentem jest Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek.
Obecność glutenu w stężeniu powyżej 20 mg/kg sprawia, że spożycie tego cukru może być niebezpieczne dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę. U wrażliwych konsumentów może dojść do wystąpienia reakcji alergicznej.
Producent poinformował kontrahentów o problemie, a odbiorcy rozpoczęli procedurę wycofania towaru z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces na terenie kraju.
Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę powinny unikać spożywania cukru z tej partii. Jeśli produkt został już zakupiony, najlepiej zwrócić go do miejsca zakupu lub zutylizować.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Gabriela Sanda z Pixabay
Ostrzeżenie pierwszego stopnia dla miejscowości Myszków
alert typu: ALERT PIERWSZEGO STOPNIA!!! w nocy bedzie ciemno
mefiu
22:25, 2025-05-02
Barbara Nowacka: pielęgnowanie pamięci o Holokauście je
katastrofa
katastrofa
00:10, 2025-01-28
Paweł Bacior – Młodzieżowy Radny, który działa lokalnie
Fantastycznie działasz, mocno wierzę, że zajdziesz daleko, bo takich ludzi jak Ty bardzo potrzeba w regionie. Powodzenia młody człowieku :)
Jagoda
15:34, 2024-11-25
Rząd planuje wprowadzenie obowiązku rejestracji wszystk
Blingle Jacksonville, FL 10221-3 Beach Boulevard, Jacksonville, FL 32246, United Ꮪtates 9049778928 Garden night ambient lighting (Jai)
Lanora
10:58, 2024-09-11
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz