Zamknij

W Kostaryce część pszczół w toku ewolucji stała się mięsożerna

14:03, 25.11.2021 | PAP
Skomentuj PAP
REKLAMA

"To jedyne pszczoły na świecie, które ewoluowały, aby korzystać ze źródeł pokarmu niewytwarzanych przez rośliny, co jest dość niezwykłą zmianą w nawykach żywieniowych" - powiedział entomolog z University of California w Riverside (UCR), Doug Yanega.

Choć pszczoły to typowi wegetarianie, mało znany gatunek bezżądłowej pszczoły tropikalnej w toku ewolucji stał się mięsożerny, prawdopodobnie z powodu intensywnej rywalizacji o nektar - informuje pismo "mBio“.

Pszczoły miodne, trzmiele i pszczoły bezżądłowe mają jelita skolonizowane przez te same pięć głównych mikroorganizmów. "W przeciwieństwie do ludzi, których jelita zmieniają się z każdym posiłkiem, większość gatunków pszczół zachowała te same bakterie przez około 80 milionów lat ewolucji" - powiedziała Jessica Maccaro, doktorantka entomologii UCR.

Tak radykalna zmiana w sposobie odżywiania nasunęła naukowcom z UCR podejrzenie, że bakterie jelitowe mięsożernych pszczół mogą być zupełnie inne niż w przypadku pozostałych gatunków.

Badania terenowe przeprowadzono w Kostaryce. Naukowcy pozostawiali na gałęziach drzew świeże kawałki surowego kurczaka, posmarowane wazeliną, aby odstraszyć mrówki. Przynęty zwabiły zarówno poszukiwane pszczoły, jak i pokrewne gatunki, które oportunistycznie żywią się mięsem w celu uzyskania białka.

Zwykle pszczoły bezżądłowe mają na tylnych odnóżach koszyczki do zbierania pyłku - pólka otoczone szpalerem zmodyfikowanych włosków. Jak się okazało, pszczoły żywiące się padliną wykorzystują te same struktury do zbierania przynęty. "Miały małe koszyki z kurczakiem" - powiedział Quinn McFrederick, entomolog UCR.

Dla porównania zespół zebrał również pszczoły bezżądłowe, które żywią się zarówno mięsem, jak i pyłkiem, a niektóre - tylko pyłkiem. Analizując mikrobiomy wszystkich trzech rodzajów pszczół, odkryli najbardziej ekstremalne zmiany u pszczół wyłącznie mięsożernych.

"Mikrobiom pszczół-sępów jest wzbogacony w bakterie lubiące kwas, których nie mają ich krewni - powiedział McFrederick. - Te bakterie są podobne do występujących u prawdziwych sępów, a także hien i innych żywiących się padliną, prawdopodobnie po to, aby chronić je przed patogenami, które pojawiają się na padlinie".

Jedną z bakterii obecnych u pszczół sępów jest Lactobacillus, która znajduje się w wielu sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak jogurt. Odkryto również, że zawierają Carnobacterium, które są związane z trawieniem mięsa. "To dla mnie szalone, że pszczoła może zjadać martwe ciała. My moglibyśmy zachorować, ponieważ wszystkie drobnoustroje na mięsie konkurują ze sobą i uwalniają toksyny, które są dla nas bardzo niebezpieczna " - zaznaczyła Maccaro.

To nie jedyna niezwykła cecha tych pszczół. "Chociaż nie mogą żądlić, nie wszystkie są bezbronne, a wiele gatunków jest całkiem nieprzyjemnych - wskazał Yanega. - Wiele z nich gryzie, a kilka wytwarza w szczękach wydzieliny powodujące pęcherze i bolesne rany".

Chociaż opisywane pszczoły żywią się mięsem, ich miód jest podobno nadal słodki i jadalny. "Przechowują mięso w specjalnych komorach, które są zamykane przez dwa tygodnie, zanim uzyskają do niego dostęp, a te komory są oddzielone od miejsca przechowywania miodu" - wyjaśniła Maccaro.

Dalsze badania będą mieć na celu poznanie genomów wszystkich bakterii, a także grzybów i wirusów w organizmach wyjątkowych pszczół, aby dowiedzieć się więcej o roli drobnoustrojów w ogólnym zdrowiu tych owadów.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

(PAP)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%