W ubiegłym tygodniu KGW Mysłowianki zakończyło realizację zadania pn.
współfinansowanego z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego w ramach otwartego konkursu ofert „Kultywowanie Tradycji Lokalnych".
W ramach projektu odbyły się 4 spotkania w siedzibie Kola, w remizie OSP Mysłów, na których gospodynie przedstawiły nowe pomysły z ciekawymi smakami według tradycyjnych receptur, bazujące na zdrowych lokalnych produktach. Warsztaty prowadzone były przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Przygotowane zostało również stoisko wystawiennicze z produktami i rękodziełem, które prezentowane było podczas spotkań oraz na Festiwalu „Polska od Kuchni". KGW Mysłowianki znalazło się w gronie 27 kół Z woj. Śląskiego, które w Warszawie, reprezentowało Gminę i woj. Śląskie.
Pierwsze spotkanie odbyło się w niedzielę 10 września, podczas którego przygotowane zostało również stoisko plenerowe na którym Mysłowianki zaprezentowały swój dorobek kulinarny i rękodzielniczy. Drugie spotkanie odbyło się 15.09.2023 w OSP w Mysłowie. Uczniowie i nauczyciele ze Szkoły Podstawowej SPSK w Mysłowie, krok po kroku poznali jak powstają specjały Mysłowskiego Koła. Podczas trzeciego spotkaniu pod koniec września, skupiono się również na konkretnych przepisach i recepturach Gospodyń. Na ostatnim spotkaniu na początku października, członkowie Koła przygotowali również prezentację swoich produktów oraz zakupionego wyposażenia w ramach projektu: szafy chłodniczej, 6 kompletów zestawów plenerowych (ławki i stoły) oraz namiot plenerowy.
[FOTORELACJA]241[/FOTORELACJA]
Realizowane zadanie pozwoliło na integrację mieszkańców miejscowości, gminy i województwa śląskiego, rozwijania pasji kulinarnych oraz poznawania tożsamości i tradycji wiejskiej, poprzez kulinaria i rękodzieło.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz