Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. Trwa usuwanie skażonej partii ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tego mięsa w swojej lodówce.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g., o numerze partii: 3210312 z terminem przydatności do spożycia ustalonym na 03.12.2021.
Producentem produktu są Zakłady Mięsne Łuków S.A.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.
Producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, a także dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe.
Żywność zanieczyszczona Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
- Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce - informuje Wirtualna Polska ABC Zdrowie.
Początek objawów choroby po zakażeniu występuje zwykle od 12 do 36 godzin. Choroba zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem. Towarzyszy jej gorączka, a także biegunka, nudności czy ból brzucha.
W większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia, ale w przypadku u dzieci i osób w starszym wieku choroba może być niebezpieczna i zagrażać życiu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz