Zamknij

GIS ostrzega! Nie powinieneś jeść tego mięsa. Natychmiast je wyrzuć!

09:00, 02.12.2021 Źródło: Wirtualna Polska
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixaby.com/pl/ Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixaby.com/pl/

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. Trwa usuwanie skażonej partii ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tego mięsa w swojej lodówce. 

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g., o numerze partii: 3210312 z terminem przydatności do spożycia ustalonym na 03.12.2021. 

Producentem produktu są Zakłady Mięsne Łuków S.A.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.

Producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, a także dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe.

Czym grozi spożycie zakażonej żywności? 

Żywność zanieczyszczona Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

 

- Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce - informuje Wirtualna Polska ABC Zdrowie. 

Początek objawów choroby po zakażeniu występuje zwykle od 12 do 36 godzin. Choroba zwykle charakteryzuje się ostrym początkiem. Towarzyszy jej gorączka, a także biegunka, nudności czy ból brzucha.

W większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia, ale w przypadku u dzieci i osób w starszym wieku choroba może być niebezpieczna i zagrażać życiu. 

(Źródło: Wirtualna Polska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%