Ze sprzedaży wycofano partię chałwy z pistacjami. Powód? W produkcie wykryto bakterię salmonelli. - Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin wycofaniu partii chałwy ze względu na stwierdzenie obecności bakterii Salmonella spp.
- Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - dodają służby.
O jaki dokładnie produkt chodzi?
To partia chałwy z pistacjami marki Koska 1907 o numerze kodu kreskowego – 8 6907 10 009442. Numer partii to natomiast 212-300F/20. Jak informuje sanepid produkt pochodzi z Turcji.
Firma Kervan GmbH już wycofuje towar ze sprzedaży. Proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Salmonella należy do grupy chorób zakaźnych, a jest wywoływana przez bakterie Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis.
- Są to dwa typy bakterii, które są najczęstszą przyczyną zakażeń w Polsce i innych krajach - informuje portal ABC Zdrowie Wirtualnej Polski.
Do najczęstszych objawów zatrucia salmonellą należą m.in. wodnista biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty, wysoka gorączka czy ogólne zmęczenie.
W przypadku zatrucia nie należy bagatelizować objawów i pilnie udać się na konsultacje z lekarzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz